Danske Forlag 2019

Danske Forlag offentliggør i dag Danske Forlag 2019, som på 10 minutter giver et overblik over forlagenes salg i 2019. En marginal nedgang på 1,6 % kan primært forklares med, at 2019 bød på knap så mange bestsellere som 2018. Med tallene for 2019 fortsatte tendensen fra 2018, hvor bogmarkedet også kunne karakteriseres som stabilt. Det er tilfredsstillende for en branche, der oplever en betydelig digital transformation. Forlagene har succesfuldt skabt nye formater i form af lydbøger, e-bøger og innovative digitale undervisningsportaler. Samtidig har vi afsætningskanaler, der i vidt omfang erstatter den faldende papiromsætning.

Den digitale omsætning er øget med næsten 10 %. Samtidig er der fortsat stor efterspørgsel efter den trykte bog, og de fysiske boghandlere er stadig den største salgskanal til boglæserne. Særlig positivt er det, at salget af børnebøger i 2019 udviste en fremgang på 6,5 %. Danske børn og unge læser mindre, og der er politisk bred enighed om, at det er en tendens, som skal vendes. Danske Forlag har sammen med bl.a. biblioteker, forfattere, forskere, elever og boghandlere i 2019 afleveret et oplæg til kulturministeren til en national indsats for børn og unges læsning.

Siden udarbejdelsen af Danske Forlags årsstatistik er vi både som samfund og som branche blevet ramt af COVID19, som kun de færreste brancher vil blive upåvirket af. I skrivende stund er boghandlere lukket, og mange forfattere har svært ved at få deres ”kludetæppeøkonomi” til at hænge sammen, når oplæsningsarrangementer, messer og foredrag bliver aflyst. Vi tror, at bogen som medie fortsat vil stå stærkt. Der vil være et behov for underholdning, refleksion og fordybelse, og her har bogen en stor værdi. Ikke mindst fordi den kan læses der, hvor vi alle sammen bliver bedt om at ophol­de os; derhjemme. Men den generelle recession, som vil ramme samfundet, kommer uden tvivl også til at ramme hele bogens fødekæde. Vi tror dog på, at der mere end nogensinde er behov for god litteratur, og derfor vil vi også i 2020 fortsætte vores arbejde med at gøre, hvad vi kan, for at nye bøger og nye læsere ser dagens lys i årene foran os.